Tervetuloa vieraaksemme,

  Täältä tullaan etelä!

  < Blogin etusivulle

  Mennyt kausi oli mielenkiintoinen ja opettavainen monellakin tavalla. Lappia kun pidetään viinanhuuruisena ja rasvaa pursuavana paikkana. Pikkuhiljaa alkaa puhaltamaan Napapiirin yläpuolellaki terveellisyys ja tarve tietää, mitä suuhun laitetaan. Terveellisyysaalto on tullut Lappiin.

  Menneellä kaudella ruokaa myytiin edelleen hyvin ja majoituskauppa kasvoi. Sen sijaan alkoholin myynti pieneni. Ulkomaalaisten, varsinkin Japanilaisten määrä näyttää kasvavan ja heitä kiinnostaa mm. Lapin puhtaus, luonto ja revontulet. Venäläiset väheni huomattavasti, mutta se lovi saatiin paikattua muilla kansalaisuuksilla. Tähän huutoon me lähetään yhä vahvemmin vastaamaan tuomalla tuoretta ja terveellisempiä raaka-aineita matkailijoiden lautaselle. Tuoreita kasviksia, marjoja ja vihanneksia aamupalalle. Lounaille enemmän salaatteja, lappilaisia marjamehuja ja alkoholittomia kuohujuomia Lapin raaka-aineista.

  Tuoreus ja terveellisyys ei ole toki ainoita uusia tuulia. Lapland Hotelsin syksyn tuulet puhaltaa jo nyt, kun kädet syyhyten suunnitellaan ja toteutetaan etelän valloitusta Lapland Hotelsin avatessa uudet hotellit Tampereelle Yliopistonkadulle ja Ouluun Kirkkokadulle. Poroa, kuusenkerkkää, kuningasrapua, koivua ja rautua on syksyllä tarjolla etelässäkin. Hotellien ruokalistat on täysin Lapin raaka-aineista koostuvia. Aamupalalla saat tilata paistettua kananmunaa tai munakasta, joka paistetaan livenä salissa. Tunturijärvien kaloja, Lapin hunajaa ja poronmaksapateeta löytyy brekulla. Työnalla on mustamakkara, joka tehdään porosta. Tärkeää on tietää, miltä tunturilta porot, ja mistä järvistä kalat tulevat. Kuusenkerkät, maarianheinät ja koivunlehdet kerätään nyt lähiviikkojen aikana ja säilötään ne syksyä ja tulevaa talvea varten. Lappilaisten pientuottajien huippuhyvät raaka-aineet laskeutuu Pohjoisesta etelään.

  Keittiö on hotellin sydän, joten parhaillaan vanhaa puretaan ja suunnitellaan uusia liikkuja keittiöiden pohjiin, jotta saadaan käristystä hyvin liikkeelle etelässäkin. Hiiligrillit tulee antamaan Lapin raaka-aineille mehevä hiilloksen makua. Onhan yksi meidän vahvuus ollut aina tulella kokkaaminen.

  Henkilökohtaisesti, yksi kiehtovimmista jutuista on se, että saahaan yhistää kaksi Lapin ylpeyden aihetta: Lapland Hotels ja Pentik. Pentikhän on yksi Suomen tunnetuimmista perheyrityksistä ja vahvasti Lappilainen. Uudet hotellit saavat omat, Pentikin Anun, minun ja Oulun tulevan keittiömestarin Roope Kotilan kans yhteistyössä suunnittelemat astiastot. Tulee kala-aiheista, metsähenkistä ja koivun sävyisiä lautasia. Laitetaan tulemaan sitte videopätkää, kun päästään Roopen kans kunnola sorvin ääreen. Vaikkakin lautaset on pieni yksityiskohta, ne on yksi tärkeä osa Lapland Hotelsin brändiä, tarinaa kuvineen ja sen tuomaa fiilistä. Pikkusen tästä tulee mielenkiintoinen projekti!
  Näillä eväillä kohti syksyä.

  Chef Tero Mäntykangas

   

  Lapin keittiöistä

  Vettä on virrannut Kemijoessa jonkin verran siitä, kun marraskuussa 1997 astelin Sky Hotellin keittiöön Ounasvaaralla eka kerran. Työkavereita on sen koommin vaihtunut pari Kutilan liikenteen bussillista ja muutamat macin veitsetkin on tainneet hävitä.

  Asiakkaamme harvoin tietävät, miksi Lapin herkut meidän paikoissa maistuvat niin mahtavalle. Valmiiden annosten takana on melkoinen ympärivuotinen urakka, josta tämä blogikin antaa vähän makua.

  Siksi aion kertoa siitä, mitä akselilla Rovaniemi-Kilpisjärvi on meneillään, mutta myös ruokamatkoista ja muista vaikutteista. Niitä ilman Lapin lomilla syötäisiin pitsaa, pottua ja lohta ja piste.

  Näillä sivuilla sinä saat vihdoin käyttöösi valikoiman kiitettyjä, vähän erilaisia reseptejä (Vaikka ainahan kavereita on autettu ja ohjeita raotettu niille, jotka ovat hoksineet pyytää..).

  Kenties mukaan eksyy pari mehevää Lapin juttuakin.

  Tervetuloa mukaan!

  Liity Lapin sisäpiiriin

  Lappi Klubin jäsenenä nautit sinulle sopivista eduista ja tarjouksista. Saat myös tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tapahtumista ennen muita. Jäsenyys on ilmaista.

  Liity kätevästi tästä Tutustu klubiin

  Lapin keittiöistä

  Vettä on virrannut Kemijoessa jonkin verran siitä, kun marraskuussa 1997 astelin Sky Hotellin keittiöön Ounasvaaralla eka kerran. Työkavereita on sen koommin vaihtunut pari Kutilan liikenteen bussillista ja muutamat macin veitsetkin on tainneet hävitä...

  Lue lisää

  Television tähtikokki

  Tero Mäntykangas on myös yksi MTV3:n Huomenta Suomen Makuja-kokeista. Tutustu lähiruuan väsymättömään puolestapuhujaan ja herkullisiin vinkkeihin oheisten videoleikkeiden avulla.

  Riimihirveä, piparjuurella maustettuja punajuuria ja lakka-sipulihilloketta

  Hirvi-Wallenberg, puikulamuusia ja paistettuja kanttarelleja

  Fish & chips ahvenesta ja lapinpuikulasta 

  Korvasieni-nokkosperunasalaatti

  Karatemunat Angry Birds -tyyliin

  Ohrake matsutake-sienistä 

  Tomaattinen porojauhelihakeitto

  Eemeli Väyrysen lohikeitto

  Reseptipankki täynnä makuja

  Kiinnostaako ruuanlaitto? Teron reseptipankista löydät suussa sulavia ohjeita mahtaviin makuihin. Yllätä vaikka vieraat loihtimalla heille maukas ateria tähtikokkimme resepteillä.

  Avaa reseptipankki!